Vælg dit sprog

Gør dit byggeri mere grønt med bæredygtige facadeprodukter

Hvis du skal renovere eller vedligeholde en facade, er Stos produkter et oplagt valg. Vi tilbyder holdbare og bæredygtige facadeløsninger, der sikrer, at dit byggeri er en del af den grønne omstilling. Med to af vores facadeprodukter har du endda mulighed for, at gøre brug af de nyligt frigivne renoveringsstøttemidler.Hos Sto har vi mange års erfaring i at levere bæredygtige facadeløsninger til byggebranchen. Vi har alt, hvad hjertet begærer inden for banebrydende teknologi, uendelige designmuligheder samt alternative og mere bæredygtige løsninger end de traditionelle. Vores motto er ”Omsorgsfuldt byggeri”, og det skinner igennem hele vores virksomhed og produktkatalog – både i forhold til natur og miljø økonomi og energioptimering velfærd og indeklima samt social bæredygtighed. Derfor er vores facadeprodukter det oplagte valg, hvis du ønsker at gøre dit byggeri mere bæredygtigt – uanset om der er tale om renovering eller vedligehold af facader.
ikon_milj

Vi har samlet en lang række vigtige bæredygtighedsaspekter for vores enkelte produkter i et datablad, hvori du kan blive klogere på levetider, miljøpåvirkninger og afgasninger mm. for det specifikke produkt –

Find bæredygtighedsdatabladene her.

Bliv klogere på de bæredygtige, designmæssige og tekniske fordele ved fire af vores stærkeste facadesystemer – nemlig StoVentec/StoVentro X og StoTherm Mineral med teglskaller samt vores selvrensende facademaling StoColor Lotusan. Alle facadeprodukter er med til at sikre, at dit byggeri bliver en del af den grønne omstilling. Og vælger du det 2-trinstættede facadesystem StoVentec, har du endda mulighed for at få en del af de nyligt frigivne renoveringsstøttemidler, hvis der er tale om et alment boligbyggeri.

Renovering af facade


StoVentec og StoVentro X
– Få renoveringsstøttemidler til dit grønne byggeprojekt

Et bredt politisk flertal blev i maj 2020 enige om at renovere 72.000 almene boliger, så de bliver mere bæredygtige og energioptimerede. Aftalen er første skridt i en grøn genopretning og giver et skifte i Landsbyggefondens støttesystem, hvor et nyt grønt støttekriterium, en ny grøn garanti og en forsøgspulje skal resultere i en grønnere almen sektor i fremtiden.

Hele 30,2 milliarder kroner fra Landsbyggefonden skal i alt bruges på renoveringerne frem til 2026. Men regeringen og resten af flertallet vil gerne have gang i de grønne projekter med det samme for at give samfundsøkonomien et skub ovenpå coronakrisen. Derfor er der sat gang i en ekstraordinær og hurtig afvikling af Landsbyggefondens venteliste, og hele 18,4 milliarder kroner er afsat til det formål i 2020 og 2021.

Læs mere om renoveringsstøtteaftalen her.

Lige nu gennemgår ventelisteprojekterne en todelt grøn screening og revurdering, hvilket betyder, at projekter med grønne tiltag bliver opprioriteret. Hvis dit byggeprojekt skal have et stykke af den kage, så er det oplagt at tage et kig på Stos bæredygtige facadeprodukter, der kan energioptimere byggerier ved at renovere facaden.

Vi vil især gerne fremhæve det 2-trinstættede facadesystem StoVentec med den tilhørende underkonstruktion StoVentro X. StoVentec og StoVentro X har bæredygtige, designmæssige og tekniske fordele, der kan være med til at sikre, at dit byggeprojekt får et stykke af den 18,4 milliarder store renoveringsstøttekage.

– En ekstremt holdbar facade, der holder varmen inde i huset

Det 2-trinstættede og ventilerede facadesystem StoVentec kan være bygget op af udelukkende uorganiske materialer. Det har den store fordel, at ingen materialer i konstruktionen med tiden forgår, og det er derved et ekstremt holdbart facadesystem. Derudover består StoVentec af genbrugsmaterialer – fx er bærepladen lavet af genanvendt glasgranulat.

Hvis ydermuren skal beklædes med puds, er det oplagt at vælge underkonstruktionen StoVentro X. Den er enormt bæredygtig ved, at man efter monteringen ikke skal bruge lige så mange ressourcer på at varme huset op. De bærende dele i StoVentro X er nemlig baseret på rustfrit stål, hvilket er et metal, der er meget dårligt til at lede varme. Det er imidlertid en fordel, fordi det effektivt isolerer varmen i huset, således at så lidt varme som muligt forsvinder ud gennem facaden.

Derudover er der ingen cement i pudsen. Det betyder dels, at den efterlader et meget mindre CO2-aftryk. Det betyder også, at StoVentro X lever op til Stos ambition om social bæredygtighed – underkonstruktionen og særligt pudsen er nemlig meget let at montere for håndværkerne, fordi den ikke er lige så tung som en cementbaseret puds.

– Eksklusive facader med et hav af muligheder for farver og materialer

Det ventilerede facadesystem StoVentec er skabt med den moderne arkitektur og unikke designønsker for øje. Det kan anvendes til nybyg såvel som renovering, og den pudsbærende og miljørigtige plade af genbrugsglas fungerer på både plane og buede overflader.

StoVentec giver muligheden for at slippe kreativiteten løs og skabe eksklusive facader i et væld af forskellige farver og materialer. Fx kan ventileringssystemet laves med en overflade af
puds naturstensfliser keramik glasmosaik glasfacade med lukkede fuger glasfacade med åbne fuger indrammede solcellemoduler og indrammede solcellemoduler med de højeste optiske krav.
Det er også muligt at kombinere forskellige materialer, hvis ikke man ønsker en ensartet facade på hele bygningen.

Underkonstruktionen StoVentro X er imidlertid så ny, at den ikke er testet med andre overflader end puds.

– 2-Trinstættet løsning af udelukkende uorganiske materialer

Det ventilerede facadesystem StoVentec er en 2-trinstættet løsning. Det betyder, at der mellem regnskærmen og vindspærren er et trykudligningskammer, som sørger for, at der er det samme tryk på ydersiden såvel som indersiden af regnskærmen. I praksis betyder det, at hvis der opstår en utæthed i facaden, så suges vandet ikke direkte ind i konstruktionen på grund af undertryk. Vandet når i stedet kun til trykudligningskammeret, hvorfra det kan løbe ud ad åbningen i bundet af systemet.
 • Derudover kan alle StoVentec udføres med uorganiske materialer. På den måde er der ikke noget i konstruktionen, som tager skade af at blive fugtigt, og du skal derfor ikke bekymre dig om fx fugtskadet træ i konstruktionen. Bærepladen er ikke cementbaseret, som ellers er det typiske bindemiddel. Udover de bæredygtige fordele, har det også den gevinst, at konstruktionen hverken udvider sig eller trækker sig sammen, som den ville gøre, hvis den var lavet med et bindemiddel som cement – i praksis betyder det, at der ikke er risiko for, at pudsen revner på grund af fugtbetingede rørelser i bærepladen.

 • Underkonstruktionen, StoVentro X, har den absolutte fordel, at gevindstanden er lavet af rustfrit stål. Det er et metal, der er umanerligt dårligt til at lede varme – og det er rigtig godt. Det betyder nemlig, at varmen indeni huset har svært ved at blive ledt gennem facaden og ud. På den måde holder huset bedre på varmen, og man undgår kolde områder på indersiden af husets ydervægge.
  Hør mere om de bæredygtige, designmæssige og tekniske fordele ved StoVentec og StoVentro x
  Tag kontakt til en af vores konsulenter i dag

StoTherm Mineral
– En slank konstruktion, der giver meget mere plads til isolering

Efterisoleringssystemet StoTherm Mineral med beklædning er også et fantastisk bud på en bæredygtig løsning. Beklædningen kan fx bestå af StoBrick teglskaller, der er en ganske almindelige mursten – dog med den væsentlige forskel, at en almindelig mursten er 108 mm bred, hvorimod en StoBrick kun er 14 eller 24 mm bred. Det er altså en slankere konstruktion, hvilket giver den åbenlyse, bæredygtige fordel, at du kan bruge så lidt plads som muligt på ydermuren og i stedet bruge mere plads på isolering.

Derudover er StoBrick både hurtigere at producere og nemmere at transportere. De produceres på samme måde som almindelige mursten, men eftersom de er tyndere, kan man lave flere ad gangen – der er simpelthen mere plads i ovnen ved brænding. Af samme årsag kan man transportere mange flere ad gangen, og derfor skal der færre ture med lastbil til, hvilket giver et langt mindre CO2-aftryk.

– Uendelige designmuligheder – nemmere og mere fleksibelt bliver det ikke

Ligesom det 2-trinstættede facadesystem StoVentec har efterisoleringssystemet StoTherm Mineral nærmest uendelige designmuligheder. Det inkluderer bl.a. variationer af puds, maling, teglskaller, klinker, dekorationsprofiler, natursten og glasmosaik. Uanset hvilket overfladedesign du vælger, kan det monteres direkte på systemet – nemmere og mere fleksibelt bliver det ikke.

Vælger du at gøre brug af StoTherm Mineral med StoBrick, kan disse ligeledes fås i et væld af designmuligheder – lige fra de glatte eller glaserede mursten til de mere traditionelle, danske, blødstrøgne teglskaller. Mulighederne for valg af farve til stenene varierer alt efter valg af design.

– Smalle og hårdføre teglskaller, der kan limes direkte på grundpudsen

StoTherm Mineral er et efterisoleringssystem, der er veldokumenteret og testet indenfor alle EU’s normer på området. Det bruger så lidt plads som muligt på ydervæggen, så isoleringen bagved kan fylde mere. Det kan laves med StoBrick, der er ligesom en almindelig mursten – bortset fra at i stedet for at være 108 mm bred, så er den kun 14 eller 24 mm bred.

Det giver unægteligt en slankere konstruktion, og det har store fordele under monteringen. Eftersom ydervæggen bliver bygget op af StoBrick, er det ikke længere nødvendigt at grave og støbe en sokkel. Faktisk kan de smalle teglskaller limes direkte på grundpudsen. Det er en stor fordel for håndværkerne, eftersom det sparer dem tid, og det er en lettere proces.

Derudover er StoBrick en del mere hårdføre end en pudset overflade, når det kommer til mekanisk påvirkning – puds kan nemlig ødelægges ved hård belastning. Sto har referencer i Danmark, hvor en facade, der er efterisoleret med StoTherm Mineral beklædt med StoBrick, fremstår uden mekaniske skader efter en del år, selvom den er placeret i et område, hvor hård belastning kan forventes. I den tyske by Kiel blev en bygning efterisoleret med StoTherm Mineral og beklædt med StoBrick for over 25 år siden, og facadesystemet fremstår stadig intakt.

Se også Overblik over de forskellige StoBrick designs

Hør mere om de bæredygtige, designmæssige og tekniske fordele ved StoTherm mineral med StoBrick
Tag kontakt til en af vores konsulenter i dag

Vedligeholdelse af facade


StoColor Lotusan
– Selvrensende facademaling uden anti-alge giftstoffer, der kan tones i mange farver

Hvis dit byggeprojekt inkluderer bæredygtig vedligeholdelse af en eksisterende facade, kan vi anbefale at gøre brug af facademalingen StoColor Lotusan. Dens egenskaber er inspireret af lotusblomsten – uanset hvor beskidt et miljø lotusblomsten befinder sig i, så er dens blade altid rene. Vores produktudviklere har studeret lotusblomstbladene i et kraftigt mikroskop og på bedste vis genskabt dens selvrensende overfladestruktur i facademalingen StoColor Lotusan.

Det betyder, at facader, der er malet med Lotusan, er bedre til at holde sig rene – og det er på trods af, at basisversionen ikke indeholder anti-alge giftstoffer. Denne facademaling giver i stedet en mere naturlig beskyttelse af facaden. De længere vedligeholdelsesintervaller er socialt bæredygtige, fordi færre mandetimer bliver brugt på vedligehold. Samtidigt giver det et langt mindre CO2-aftryk, fordi der ikke er et lige så stort behov for at producere ny maling, eftersom den holder i længere tid.

StoColor Lotusan er i udgangspunktet hvid og kan tones i mange af de 800 farver, som StoColor System indeholder – alternativt kan den tones i henhold til RAL eller NCS.

– Ekstremt diffusionsåben facademaling med lange vedligeholdelsesintervaller

StoColor Lotusan er en facademaling, der effektivt sørger for, at den malede overflade holder sig ren i væsentligt længere tid end normalt. Malingen er udviklet med udgangspunkt i lotusblomstens naturlige evner til at afvise snavs og smuds, og derved er det en mere naturlig måde at holde facaden fri for alger – Lotusan indeholder nemlig ingen anti-alge giftstoffer i basisversionen. Sto har dog også udviklet en version af Lotusan, der indeholder en smule anti-alge giftstoffer til ekstremt angrebne overflader. Den naturlige basisversion bør dog være tilstrækkelig til langt de fleste facader.

Vores produktudviklere har i malingen kopieret lotusblomstens mikrostruktur – altså dens naturlige evne til at lade vandet perle på overfladen. Normalt vil vandet fra en snavset regndråbe blive suget ind i facaden og efterlade snavs på ydervæggen. Det er både grimt og et perfekt sted for alger at trives. Når en regndråbe rammer en facade malet med StoColor Lotusan, vil regndråben beholde sin overfladespænding og begynde at perle af. Det betyder, at vandet ikke trænger ind i facaden, og snavset forbliver i vanddråben. Og skulle der sidde snavs på facaden i forvejen, tager vanddråben det med sig på sin vej ned. Det giver meget længere vedligeholdelsesintervaller, hvilket er en fordel for mennesker såvel som miljø.
 • Lige så godt som malingen holder udefrakommende vand udenfor, lige så godt leder den fugt inde fra huset igennem facaden. Malingen har en meget høj CO2- og diffusionsåbenhed med en SD-værdi på 0,01. Det betyder, at diffusionsbremsen ikke er større end én centimeters stillestående luft – til lægmænd kan vi informere, at det er ekstremt godt sammenlignet med andre facademalinger.

  Hør mere om de bæredygtige, designmæssige og tekniske fordele ved StoColor Lotusan
  Tag kontakt til en af vores konsulenter i dag

RIGHT OFFCANVAS AREA